ZÖLDSÉGES PAELLA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, kés, keverőtál, lábas, paradicsom passzírozó, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, keverve sütés, párolás, passzírozás, áttörés, pihentetés, pirítás, szűrés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. A lecsöpögtetett csicseriborsót a hagymával, babérlevéllel és az egész borssal a húslevesben fedő alatt 30 percig főzzük.
2. A megpuhult csicseriborsót leszűrjük (a levest felfogjuk), majd átpasszírozzuk. A húsleveshez hozzáöntjük a bort, és felforraljuk.
3. Egy paellaserpenyőben (vagy nagy, körülbelül 45 cm átmérőjű tűzálló serpenyőben), közepesnél nagyobb lángon felhevítjük az olajat, és 5-7 perc alatt átpirítjuk rajta a fokhagymát, a burgonyát, a cukkinit, a zöldbabot, a gombát, az articsókát, a borsót, a paprikát, a répát, a spenótot, az áttört csicseriborsót és a petrezselymet.
4. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikával és sáfránnyal ízesítjük, és beleszórjuk a rizst. 2-3 perc kevergetés után felöntjük a felforralt boros levessel. Addig főzzük, míg a rizs kis híján az összes levet felszívja; akkor jó, ha a rizsszemek nincsenek szétfőve (még van mit harapni rajtuk), és még mindig marad egy kis leve.
5. A serpenyőt fedő nélkül 10 percre sütőbe toljuk. Ha kivettük, tálalás előtt alufóliával vagy sütőpapírral lefedve 10 percig pihentetjük.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.