ZÖLDSÉGES RIZS CHORIZO KOLBÁSSZAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg rizs
50 dkg vékonyra szeletelt chorizo
25 dkg zöldborsó
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
3 dkg fekete olajbogyó
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 kisebb fej finomra vágva hagyma
4 dl húsleves
50 dkg hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát.

2. Hozzáadjuk a chorizót, és 5-7 perc alatt jól megpirítjuk. Beleszórjuk a rizst, és nagy lángon 2-3 percig kevergetjük.

3. Felöntjük a levessel, belekeverjük a borsót, felforraljuk, majd fedő alatt 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot, az olajbogyót és a petrezselymet.

4. Ismét lefedjük, és a rizst további 5-7 perc alatt puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk és forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

MARHAHÚSALAPLÉ

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.