ZÖLDSÉGES PILÁF Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hámozás, pirítás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Nagy, vastag aljú edényben felhevítjük az olajat. Beletesszük a vöröshagymát, és közepes lángon 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, 1 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd.
2. Hozzáadjuk a rizst, és jól elkeverjük a fűszeres hagymával. Felöntjük a zöldségalaplével, a borral, beletesszük a paradicsomot és a gombát, felforraljuk. Kis lángon, szorosan lefedve 15 percig főzzük.
3. Hozzáadjuk a cukkinit és a brokkolit; visszatesszük a fedőt, és további 5-7 percig főzzük, amíg a zöldségek éppen hogy megpuhulnak. Rögtön tálaljuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.