SÜTŐTÖKÖS RIZOTTÓ RISOTTO DI ZUCCA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, karalábévájó, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, reszelés, gyalulás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat és a középső, rostos részt, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kis lángon megolvasztjuk a vaj felét az olajjal, hozzáadjuk a sütőtököt, szorosan lefedjük, és kis lángon majdnem puhára főzzük.
2. Ekkor beleszórjuk a rizst, és alaposan összekeverjük, hogy a rizs átvegye a tök ízét. Felöntjük a borral, és addig kevergetjük, amíg az elpárolog.
3. Sózzuk, borsozzuk, majd elkezdjük felönteni a levessel, de egyszerre mindig csak egy merőkanálnyit adunk hozzá, és addig kevergetjük, míg a rizs felszívja a folyadékot. A rizs körülbelül 15-18 perc alatt teljesen megpuhul. A rizottónak krémesnek – és nem folyósnak! – kell lennie. Lehúzzuk a tűzről és végül beleforgatjuk a maradék vajat meg a parmezánt.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.