BORÍTOTT ALAMTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, magház eltávolító, nyújtófa, serpenyő, sütő, sütőforma, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, hámozás, karamellizálás, kimagozás, nyújtás, párolás, sütés

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db kimagozott, negyedelt alma
12 dkg finomított kristálycukor
12 dkg vaj
25 dkg linzertészta
igény szerint tejszín

Elkészítés:

1. A vajat és a cukrot egy 24 cm átmérőjű tűzálló serpenyőben közepes hőfokon 5 percig gyöngyözve forraljuk, amíg a keverék karamellizálódik. Azonnal levesszük a tűzhelyről.

2. A negyed almákat a héjas felükkel lefelé a serpenyőbe helyezzük (1. kép). (Vigyázat, nagyon forró!) A serpenyőt ismét a tűzhelyre tesszük és az almát 2 percig hagytuk párolódni.

3. A felengedett tésztát belisztezett deszkán a serpenyőnél egy kissé nagyobb körlappá nyújtjuk (2. kép).

4. A tésztát az almákra helyezzük, kissé megnyomkodjuk, és a széleit behajtogatjuk, hogy az almákat jól befedje (3. kép).

5. A tortát 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk.

6. A serpenyőt befedjük egy tányérral és átfordítjuk. A tészta lesz most már az alapja a felborított tortának. Melegen, tejszínnel tálaljuk.

Az almát körtével is helyettesíthetjük. A körtét héjastól negyedeljük. A magházat távolítsuk el.