CSÁSZÁRMORZSA KAISERSCHMARRN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, göngyölés, hűtés, kikeverés, lerakás, pihentetés, sütés, szitálás, szűrés, töltés, vízfürdő
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A palacsintatésztához a lisztet, a cukrot és a sót nagyobb tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a kissé felvert tojást és a vaníliaaromát, óvatosan elkeverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet, és sima masszává dolgozzuk. Lefedjük, 30 percre hűvös helyre állítjuk.
2. 15-17 cm átmérőjű, öntöttvas vagy bevonatos palacsintasütőben kevés vajat vagy olajat melegítünk. A tésztát jól összekeverjük, és középről kifelé haladva a palacsintasütőbe öntjük. Közben kicsit mozgatjuk a serpenyőt, hogy a massza egyenletesen elterüljön. Kb. 1 percig sütjük, míg hólyagosodni kezd, és a széle kicsit megbarnul. Lapáttal alányúlunk, óvatosan megfordítjuk, 30 másodperc alatt aranybarmára sütjük. Sütőpapírra fektetjük, letakarjuk.
3. A felaprított szilvát (ha érett, kevesebb) cukorral, a fahéjjal és a vaníliaaromával kis edénybe tesszük, fedő alatt, közepes lángon 15 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. Ha túl sok folyadékot ereszt, vegyük le a fedőt, úgy főzzük tovább. Ezután 15 percig hűlni hagyjuk, majd a fahéjat és a vaníliarudat kidobjuk.
4. A gyümölcstölteléket a palacsintára kenjük, feltekerjük, és 1 cm-es darabokra vágjuk. Lapos sütőformát (1 literes) vajjal kikenünk, és a palacsintadarabokat vágási oldallal felfelé beleültetjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
5. A vaníliaöntethez a tejet a tejszínnel kis edénybe öntjük, és a vaníliarúddal közepes lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről. A tojást a tojássárgájával és a cukorral – elektromos habverővel – simára keverjük. Hozzáadjuk a forró vaníliás tejet, jól elkeverjük. Szűrön egy másik tálba átöntjük, a vaníliarudat kidobjuk.
6. A vaníliaöntetet rácsurgatjuk a palacsintatésztára. A sütőformát tepsibe állítjuk, amelybe annyi forró vizet öntünk, hogy a forma félig vízben álljon. A tésztát a sütőben kb. 40 percig sütjük.
7. A baracklekvárt 1 evőkanál vízzel kis edényben felforraljuk, és azonnal a császármorzsára kenjük. Hagyjuk kihűlni, majd a mandulaszeletekkel és szitált porcukorral megszórva, tejszínhabbal tálaljuk.