CSÚSZTATOTT PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, palacsintasütő, reszelő, sütő, tortalapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: habverés, kevert tészta kikeverése, lerakás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját habosra keverjük 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, 4 dkg vajjal, majd folytonos keverés közben felengedjük a tejjel, a tejszínnel, és simára keverjük a fokozatosan adagolt liszttel.
2. A megmaradt cukorral keményre verjük a tojásfehérjéket, és lazán a masszába vegyítjük. A csokoládét lereszeljük.
3. Kivajazunk egy palacsintasütőt és egy lapos, kerek tűzálló tálat. A palacsintasütőben a vajat megforrósítjuk.
4. Félujjnyi vastagon rámerjük a tésztamasszát, és mérsékelt lángon megsütjük az egyik oldalát.
5. Ha megsült, krémes állagú részével fölfelé a tűzálló tálra csúsztatjuk, és megszórjuk csokoládéreszelékkel. Így folytatjuk a sütést és a rétegezést, míg a hozzávalók elfogynak. Legfelülre mindkét oldalán megsütött palacsinta kerül.
6. A tálon lévő palacsintákat középmeleg sütőben alaposan átforrósítjuk. Akkor jó, ha a rétegek a csokoládét magukba isszák, de még krémszerűek. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát.