GUNDEL-PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, tortalapát, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása, töltés

Adag: 4 főre (8 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db palacsinta
A töltelékhez:
10 dkg darált dió
2 evőkanál rum
1 dl tej
6 dkg kristálycukor
2 kávéskanál cukrozott narancshéj
4 dkg mazsola
Az öntethez:
3 dkg kakaó
10 dkg főzőcsokoládé
2 dkg vaj
½ dl rum
2 dkg liszt
3 dl tej
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája

Elkészítés:

1. Kisütjük a palacsintákat.

2. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, hozzávegyítjük a diót, és folyamatosan keverve krémsűrűségűre főzzük. Mikor kész, belekeverjük a narancshéjat, a mazsolát és a rumot.

3. A palacsintákat egyenként megkenjük a töltelékkel, és négybe hajtva tálra tesszük.

4. Az öntethez 2 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzünk, beletördeljük a csokoládét, és hagyjuk elolvadni. A maradék hideg tejben simára keverjük a tojássárgákat, a kakaót, a lisztet, majd folytonos keverés közben fokozatosan a csokoládés főzethez öntjük, és ezzel együtt újból felforrósítjuk.

5. Az edényt félrehúzzuk a melegről, és az öntetbe keverjük a rumot és a lágy vajat. Az öntetet a forró palacsintákra öntjük (ha szükséges, előzőleg a palacsintákat sütőben vagy mikrohullámú sütőben újraforrósítjuk). Azonnal tálaljuk.

A Gundel-palacsintát szokták lángolva tálalni, ilyenkor egy-két evőkanál konyakot öntenek a tetejére, és ezt gyújtják meg. A lángoló palacsinta remek látvány- de Gundel Károly, aki a diós palacsintából ezt a választékos desszertet kreálta, nem alkalmazta ezt a fogást.

PALACSINTATÉSZTA

2.5 dl tej
2 db tojás
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál kristálycukor
1 csipet só
igény szerint szódavíz
A kisütéshez::
kevés olaj

1. A lisztet a tojással, sóval, (cukorral), tejjel (tej-szódavíz keverékkel) simára, csomómentesre keverjük (1-3.kép) .

2. A palacsintasütőt nagyon vékonyan bekenjük olajjal (ezt a műveletet minden egyes palacsinta sütése előtt megismételjük), beleöntünk egy tejmerőkanálnyi masszát (4. kép), a sütő ide-oda mozgatásával egyenletesen elterítjük, s nagy lángon a palacsintának először egyik, majd másik oldalát kisütjük.