GUNDEL-PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, tortalapát, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása, töltés
Adag: 4 főre (8 darab)
Elkészítés:
1. Kisütjük a palacsintákat.
2. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, hozzávegyítjük a diót, és folyamatosan keverve krémsűrűségűre főzzük. Mikor kész, belekeverjük a narancshéjat, a mazsolát és a rumot.
3. A palacsintákat egyenként megkenjük a töltelékkel, és négybe hajtva tálra tesszük.
4. Az öntethez 2 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzünk, beletördeljük a csokoládét, és hagyjuk elolvadni. A maradék hideg tejben simára keverjük a tojássárgákat, a kakaót, a lisztet, majd folytonos keverés közben fokozatosan a csokoládés főzethez öntjük, és ezzel együtt újból felforrósítjuk.
5. Az edényt félrehúzzuk a melegről, és az öntetbe keverjük a rumot és a lágy vajat. Az öntetet a forró palacsintákra öntjük (ha szükséges, előzőleg a palacsintákat sütőben vagy mikrohullámú sütőben újraforrósítjuk). Azonnal tálaljuk.
PALACSINTATÉSZTA
1. A lisztet a tojással, sóval, (cukorral), tejjel (tej-szódavíz keverékkel) simára, csomómentesre keverjük (1-3.kép) .
2. A palacsintasütőt nagyon vékonyan bekenjük olajjal (ezt a műveletet minden egyes palacsinta sütése előtt megismételjük), beleöntünk egy tejmerőkanálnyi masszát (4. kép), a sütő ide-oda mozgatásával egyenletesen elterítjük, s nagy lángon a palacsintának először egyik, majd másik oldalát kisütjük.