PALACSINTA KARAMELLES ALMÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, lábas, palacsintasütő, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, feljavítás, főzés, hámozás, karamellizálás, kikeverés, sütés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk. Négyrét hajtjuk, tányérra tesszük és melegen tartjuk.
2. Lábosba öntjük az almabort, a citromlevet, a mézet és a barna cukrot. Állandó keverés mellett 10 percig főzzük, amíg a felére besűrűsödik.
3. A tűzről levéve belekeverjük a vaj felét. A maradék vajat serpenyőben megforrósítjuk és beletesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát. Mintegy 5 percig sütjük.
4. Megszórjuk a cukorral és addig sütjük, amíg a cukor karamellizálódik.
5. Az almát a palacsinta mellé, a tálra tesszük. A félretett sziruppal meglocsoljuk.
PALACSINTA ALAPRECEPT
1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).
3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.
4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.