HABBAN SÜLT GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, sütő, tortalapát, turmixgép, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, lerakás, sütés, töltés, turmixolás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.
2. A megtisztított gyümölcsöket felszeleteljük, majd a vajjal és a kristálycukorral együtt lábosba tesszük. Kis lángon mintegy fél órát főzzük.
3. A kihűlt gyümölcspépet turmixgépbe tesszük, majd összeturmixoljuk a tojássárgájával, a mandulás puszedlivel és a mandulalikőrrel.
4. A palacsintákat megtöltjük a gyümölcsös masszával és félbehajtjuk.
5. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük. A tetejét sárgabaracklekvárral megkenjük.
6. Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét a porcukorral. Rásimítjuk a lekváros rétegre.
7. A tálat előmelegített, 220 fokos sütőbe toljuk és felső lángon 8-10 percig sütjük.
PALACSINTA ALAPRECEPT
1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).
3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.
4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.