BÚJTATOTT KÖRTE EPERÖNTETTEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 70 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kötözőzsineg, lábas, léfacsaró, palacsintasütő, papírtörlő, serpenyő, sütő, szita, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tortalapát, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, pihentetés, préselés, sütés, szitálás, szűrés, töltés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db körte
4 szem apróra vágott datolya
5 dl víz
1 evőkanál szeletelt mandula
½ teáskanál őrölt fahéj
 dl fehérbor
6 dkg kristálycukor
1 rúd fahéj
2 szem szegfűszeg
1 db vaníliarúd
2 evőkanál mazsola
8 és fél dkg finomliszt
1 db kissé felvert tojás
2 és fél dl sovány tej
1 evőkanál darált mandula
1 evőkanál lágy barna cukor
A sütéshez:
kevés olaj
Az eperöntethez:
12 és fél dkg darabolt eper
2 evőkanál narancslé
1 teáskanál kristálycukor

Elkészítés:

1. Egy akkora lábosban, amelyben elférnek a körték, keverjük el a vízben a bort, a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. A vaníliarudat hosszában hasítsuk fel, kaparjuk ki a belsejét, tegyük a vízbe. Kis lángon kevergessük, amíg a cukor feloldódik.

2. A lébe beletesszük a körtét, és lefedve 20 percig főzzük, amíg megpuhul. Ezt egy hústűvel ellenőrizzük. Hagyjuk a szirupban kihűlni. A körtét kivesszük, lecsepegtetjük, és papírtörlőre állítjuk. A körték magházát alulról kivájjuk, majd a gyümölcsöt meghámozzuk. A közepét megtöltjük a durvára aprított datolyával és a mazsolával.

3. A palacsintatésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, fokozatosan hozzáadjuk a tejjel elkevert tojást. Simára keverjük. Kancsóba öntjük, és 10 percig pihentetjük.

4. A tűzhelyet 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk egy 24 cm-es teflonbevonatú serpenyőt, felmelegítjük, és beleöntjük a tészta egynegyedét. A lábost forgatjuk, hogy a tészta egyenletesen elterüljön. Süssük, amíg aranybarna lesz. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Kivesszük, félretesszük. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával.

5. A palacsintákat a munkalapra helyezzük. A közepükre halmozzuk a barna cukorral és fahéjjal elkevert darált mandulát. Erre állítjuk a körtét. A gyümölcsöt a palacsintába burkoljuk, és a batyu száját zsineggel összekötözzük. Szeletelt mandulával megszórjuk. Vékonyan megolajozott tepsin 10 percig sütjük, amíg a mandula és a palacsinta széle megpirul, és a körte átmelegszik.

6. Az öntethez az epret és a narancslét simára turmixoljuk, majd leszűrjük. A körtét porcukorral megszórjuk, és az eperöntettel kínáljuk.