BÚJTATOTT KÖRTE EPERÖNTETTEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 70 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kötözőzsineg, lábas, léfacsaró, palacsintasütő, papírtörlő, serpenyő, sütő, szita, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tortalapát, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, formázás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, pihentetés, préselés, sütés, szitálás, szűrés, töltés, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy akkora lábosban, amelyben elférnek a körték, keverjük el a vízben a bort, a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. A vaníliarudat hosszában hasítsuk fel, kaparjuk ki a belsejét, tegyük a vízbe. Kis lángon kevergessük, amíg a cukor feloldódik.
2. A lébe beletesszük a körtét, és lefedve 20 percig főzzük, amíg megpuhul. Ezt egy hústűvel ellenőrizzük. Hagyjuk a szirupban kihűlni. A körtét kivesszük, lecsepegtetjük, és papírtörlőre állítjuk. A körték magházát alulról kivájjuk, majd a gyümölcsöt meghámozzuk. A közepét megtöltjük a durvára aprított datolyával és a mazsolával.
3. A palacsintatésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, fokozatosan hozzáadjuk a tejjel elkevert tojást. Simára keverjük. Kancsóba öntjük, és 10 percig pihentetjük.
4. A tűzhelyet 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk egy 24 cm-es teflonbevonatú serpenyőt, felmelegítjük, és beleöntjük a tészta egynegyedét. A lábost forgatjuk, hogy a tészta egyenletesen elterüljön. Süssük, amíg aranybarna lesz. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Kivesszük, félretesszük. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával.
5. A palacsintákat a munkalapra helyezzük. A közepükre halmozzuk a barna cukorral és fahéjjal elkevert darált mandulát. Erre állítjuk a körtét. A gyümölcsöt a palacsintába burkoljuk, és a batyu száját zsineggel összekötözzük. Szeletelt mandulával megszórjuk. Vékonyan megolajozott tepsin 10 percig sütjük, amíg a mandula és a palacsinta széle megpirul, és a körte átmelegszik.
6. Az öntethez az epret és a narancslét simára turmixoljuk, majd leszűrjük. A körtét porcukorral megszórjuk, és az eperöntettel kínáljuk.