ALMÁS PALACSINTA GRILLÁZZSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mozsár, sütő, tortalapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, göngyölés, hámozás, kikeverés, lerakás, sütés, töltés, törés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag palacsintatészta
8 db alma
8 dkg grillázs
8 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 dl tejszín
10 dkg sárgabaracklekvár
 dl rum

Elkészítés:

1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.

2. A megtisztított almát felszeleteljük. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vajat. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg az alma megpuhul.

3. A tűzről levéve langyosra hűtjük. Belekeverjük a tejszínt, a sárgabaracklekvárt, a széttört diós grillázst és a rumot.

4. A krémmel megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük. A töltött palacsintákat kivajazott tálba helyezzük.

5. Előmelegített, 190 fokos sütőben 10 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

PALACSINTA ALAPRECEPT

3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.