LEKVÁROS-GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, palacsintasütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, kikeverés, sütés, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag palacsintatészta
30 dkg narancslekvár
25 dkg tisztított, szeletelt eper
1 dl narancslikőr
6 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.

2. A narancslekvárt lábosba tesszük, belekeverjük a narancslikőrt és kis lángon összemelegítjük.

3. Az epret megtisztítjuk, felszeleteljük. A palacsinták egyik felét megkenjük a likőrös lekvárral és kirakjuk a felszeletelt eperrel.

4. Ráhajtjuk a tészta másik felét és porcukorral meghintve, azonnal kínáljuk.

Bármilyen idénygyümölcsből készíthető.

PALACSINTA ALAPRECEPT

3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.