ABC-KEKSZ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, edényfogó, gyúródeszka, hűtőszekrény, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütemény kiszúró formák, sütő, sütőpapír, szita, tepsi
Eljárások: formákkal való kiszúrás, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás
Adag: 3 tepsi (35 darab)
Elkészítés:
1. A lisztet, a szódabikarbónát és a sót tálba szitáljuk. A vajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat egy másik tálban robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra verjük. Hozzáadjuk a tojást, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük a vaníliaaromát és a frissen facsart citromlevet, valamint a száraz adalékokat.
2. Lágy tésztát gyúrunk. Cipóvá formáljuk, kissé szétlapítjuk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, s 30 percre hűtőbe rakjuk.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük Három sütőlemezt kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. Kissé lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtjuk a tésztát. A kiszúrásához 2 cm-es betű formákat használunk A maradékot ismét kinyújtjuk, kiszúrjuk.
3. A tésztákat a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rakjuk, egymástól 1-2 cm távolságra. Világosbarnára sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A tetejüket megkenjük a felmelegített sárgabaracklekvárral, és megszórjuk a színes cukorgyöngyökkel. 10 napig eltartható.