ÁFONYÁS-BANÁNOS DESSZERTPIZZA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, pizzasütő tepsi, sütő, szűrő
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, kikeverés, nyújtás, sütés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
30 dkg liszt
3 dkg vaj
1 dl tej
A tetejére:
2 kicsi hámozott, szeletelt banán
20 dkg konzerv áfonya
2 kiskanál olvasztott vaj
1 dl mascarpone
4 kiskanál porcukor
5 dkg durvára tört dió

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. Egy 30 cm átmérőjű pizzasütőt olvasztott vajjal kikenünk.

2. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a tejet is beleöntve összedolgozzuk. Meglisztezett deszkára áttéve rugalmas tésztává gyúrjuk, majd 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Az előkészített formába fektetjük, a szélét cakkosra nyomkodjuk.

3. A mascarponét a tészta tetejére morzsoljuk, 2 dkg cukorral meghintjük. A banánszeleteket körkörösen a tetejére fektetjük, a közüket áfonyával megszórjuk.

4. A maradék cukorral meg a dióval meghintjük, és az üres tésztaszélet olvasztott vajjal megkenjük. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Melegen, tejszínhabbal vagy fagylalttal kínáljuk.