ÁFONYÁS SAJTTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mozsár, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés, törés

Adag: 1 tortaforma (8-10 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg vaj
10 dkg zabpehely
10 dkg morzsolt keksz
2 evőkanál barna cukor
A forma kikenéséhez:
igény szerint olvasztott vaj
A tetejére:
25 dkg friss áfonya
½ dl cseresznyepálinka
24 dkg áfonyadzsem

vagy

24 dkg konzerv áfonya
A töltelékhez:
37 és fél dkg krémsajt
10 dkg friss ricotta sajt
1 evőkanál sima liszt
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 db tojás
9 dkg porcukor
12 és fél dkg tejföl

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, szétnyitható tortaformát kikenünk olvasztott vajjal, és kibéleljük nem tapadó sütőpapírral. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a zabpelyhet és a morzsolt kekszet, jól összekeverjük. Belekeverjük a cukrot. A massza felét a tortaforma aljára simítjuk, a többit körben az oldalára (egy pohár segítségével jól odanyomjuk), de ne érjen egészen a pereméig. 10-15 percre hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. Robotgéppel simára keverjük a krémsajtot, a ricottát, a cukrot és a tejfölt. Belekeverjük a tojást, a narancshéjat és a lisztet is. A tortaformát sütőlemezre tesszük, hogy az felfogja az esetleg kicsöppenő tölteléket, a tölteléket a formába öntjük, és 40-45 percig sütjük, vagy amíg megszilárdul. Kivesszük a sütőből, de a formában hagyjuk kihűlni.

3. A sajttortán elterítjük az áfonyát. A konzervgyümölcsöt vagy dzsemet a pálinkával együtt kis lábosba passzírozzuk. Közepes lángon simára keverjük, majd kis lángon még 2-3 percig főzzük. Óvatosan az áfonyára kenjük. Tálalás előtt több órára vagy egész éjszakára behűtjük.