ÁFONYÁS PITE CITROMMÁZZAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: konyhai mérleg, konyhai robotgép, léfacsaró, reszelő, sütőforma, sütőpapír, szita
Eljárások: darálás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 sütőforma (12 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg friss áfonya
3 dkg puha vaj
23 dkg világos nádcukor
4 db felvert tojás
25 dkg átszitált liszt
2 teáskanál sütőpor
1 db leve és reszelt héja citrom
3 dkg darált mandula
A kikenéshez:
kevés vaj
A mázhoz:
2 db leve citrom
12 dkg világos nádcukor

Elkészítés:

1. Egy 20 cm-es, négyzetes sütőformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A vajat és a cukrot könnyű krémmé keverjük. Apránként hozzáadjuk a tojásokat egy kis liszttel, nehogy összecsomósodjon. Beleszórjuk a citromhéjat, majd a maradék lisztet, a darált mandulát, és annyi citromlével összekeverjük, hogy még kissé híg tésztát kapjunk.

2. Az áfonya háromnegyedét beleforgatjuk, és a tésztát a formába töltjük. A tetejét elsimítjuk, majd rászórjuk a maradék áfonyát. Előmelegített sütőben 180 °C-on 60 percig sütjük, amíg jól megemelkedik, és a közepébe szúrt fémtű tiszta marad.

3. A mázhoz a citromlét és a cukrot egy tálban összekeverjük. Amikor a tésztát kivesszük a sütőből, hústűvel lyukakat fúrunk a tetejébe, és ráöntjük a citromos keveréket. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 12 szeletre vágjuk.