Angol csirke-pie Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, nyújtófa, papírtörlő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, burkolás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hűtés, kicsontozás, nyújtás, párolás, pihentetés, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg egész csirke
½ csomag mélyhűtött leveles vajastészta
1 csokor petrezselyemzöld
1 db simára kevert tojás
8 szelet húsos füstölt szalonna
6 dkg vaj
1 db keményre főzött tojás
10 dkg negyedelt gomba
1 fej összevágott vöröshagyma
 dl fehérbor
¼ dl csirkehúsleves
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A csirkét nyolc darabba vágjuk, és lebőrözzük, kicsontozzuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, és mindegyiket 1-1 szalonnaszeletbe göngyöljük, fogvájóval megtűzzük.

2. A húsdarabokat a vaj felén körös-körül szép barnára sütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk, a fogvájót eltávolítjuk. Utána másfél literes tűzálló tálban az összevagdalt kemény tojással összekeverjük. A maradék vajat a serpenyőbe rakva, a hagymát és a gombát megpároljuk benne.

3. A borral felöntjük, és a levét kissé elpárologtatjuk. A húsdarabokra locsoljuk, és annyi húslevessel öntjük le, hogy éppen csak ellepje.

4. A felolvadt tésztát akkora lappá nyújtjuk, hogy a tálnál 1 cm-rel nagyobb legyen. A tál tetejére borítjuk, a szélét alaposan rányomkodjuk, a lelógó részeket levágjuk. A tetejét tojással megkenjük, a leeső részekből kis leveleket, díszeket formázunk, és a tészta tetejére fektetve, újból tojással kenjük. A közepén jókora kerek nyílást vágunk, hogy sülés közben a gőz majd itt távozhasson.

5. A tortát 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt a sütőt 190 °C-ra (gáz 5. fokozat) bemelegítjük. A tésztát betéve kb. 20 percig sütjük, majd a sütőt 120 °C-ra mérsékeljük, és a tortát alufóliával letakarva még 45 percig a sütőben hagyjuk, hogy a hús megpuhuljon. Amikor tálaljuk, először a tésztát vágjuk fel, és az alatta lévő húst petrezselyemmel megszórjuk.

Az angolok nagyon kedvelik az ún. pie-t (ejtsd páj), amikor a különféle ragukat tésztaágyban sütik meg. Ezek között is rangos helyen áll a csirke-pie, amit magyarul talán csirketortának nevezhetünk.
A tésztában lévő ragu alatt finom lé marad, ezzel burgonyát, mártásokat ízesíthetünk. Ha a ragut sűrűbben akarjuk készíteni, a csirkét sütés előtt ajánlatos lisztbe forgatni, és a gombát jó apróra vágni.

Csirke alapleves

75 dkg csirke farhát
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.