Tengeri leves thai módra Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: kés, szűrő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dl halalaplé
20 dkg tisztított garnélarák
16 db fésűkagyló
¼ teáskanál chiliszósz
1 szál ázsiai citromfű
4 szál újhagyma
1 darabka gyömbér
2 evőkanál apróra vágott korianderzöld
1 db friss kaffircitromlevél

vagy

½ db héja zöldcitrom
ízlés szerint finomra vágott csípős paprika

vagy

ízlés szerint friss chilipaprika
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az alaplét a hosszában félbevágott citromfűvel, a zöldcitromhéjjal, a kb. 5 cm-es felszeletelt gyömbérrel és a chilikrémmel a wokba tesszük. Éppen csak felforraljuk, majd fedő alatt 10-15 percig kis lángon főzzük.

2. A újhagymát hosszában félbevágjuk, majd keresztben nagyon vékonyra szeleteljük. A rákot hosszában majdnem kettévágjuk, hogy a farka sértetlen maradjon. Ha szükséges, megtisztítjuk.

3. Az alaplét leszűrjük, majd visszaöntjük a wokba, és kis lángon addig főzzük, amíg a széleinél bugyogni, a felszínén pedig remegni kezd. Hozzáadjuk az újhagymát, és 2-3 percig főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, megsózzuk. Ízlés szerint keverhetünk hozzá egy kis chilikrémet is.

4. Beletesszük a fésűkagylót és a rákot, és 1 percig főzzük, vagy amíg opálossá válnak, és a rák összekunkorodik.

5. Beledobjuk a korianderzöldet, majd a levest meleg tálba merjük, a kagylót és a rákot egyforma darabokra szedjük, és paprikával vagy chilikarikákkal díszítjük.

Halalaplé

200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
2 db babérlevél
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.