Kacsa narancsmártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, fokhagymaprés, hústű, kés, keverőtál, konyharuha, lábas, léfacsaró, reszelő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, gyúrás, hámozás, hártyázás, kacsa felszeletelése, kikeverés, pihentetés, préselés, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 130 dkg-os kacsa
A mártáshoz:
½ dl narancslé
2 db hámozott, szeletelt narancs
2 evőkanál liszt
2 és fél dl fehérbor
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A töltelékhez:
1 tasak főtt rizs
10 dkg mandula
10 dkg mazsola
1 db leve és reszelt héja narancs
1 gerezd zúzott fokhagyma
4 szál összevágott újhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A kacsáról a zsírt lebontjuk. A szárnyast megmossuk és leszárítjuk.

2. A töltelékhez valamennyi hozzávalót összedolgozzuk, és a hasüregbe tömjük. A nyílást hústűvel összetűzzük, a kacsa külsejét megsózzuk.

3. Egy tepsibe rostot állítunk, és a kacsát erre fektetve, közepesen meleg sütőben (180 °C-on) 60 percig sütjük. A rostról levéve, letakarva melegen tartjuk.

4. A mártáshoz a pecsenye alatt összegyűlt levet kis lábasban felforraljuk, liszttel meghintjük, és 1 percig kevergetve sütjük. A tűzről levéve a borral és a narancslével összekeverjük.

5. Kevergetve sűrűre forraljuk. A fűszereket és a narancsszeleteket hozzáadjuk.

6. A kacsapecsenyét a mártással – burgonya és párolt káposzta kíséretében – tálaljuk.

A kacsa felszeleteléséhez itt egy kis útmutató.

A mártáshoz csak 2 evőkanálnyit vegyünk a kisütött zsírból, a többit tegyük a hűtőbe; ha megdermed, kenyérre kenve kitűnő.