Magos, gyömbéres sütemény Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hűtés, kikeverés, sütés, törés

Adag: 2 tepsi (28 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mázhoz:
16 dkg gyömbérlekvár
2 evőkanál vaj
A süteményhez:
5 dkg zúzott napraforgómag
6 dkg lágy vaj
9 dkg finomra vágott mazsola
5 dkg finomra vágott aszalt sárgabarack
5 dkg finomra vágott mandula
½ teáskanál sütőpor
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet só
5 dkg barna cukor
1 db tojás
10 dkg fehér liszt

vagy

10 dkg univerzális liszt

Elkészítés:

1. A süteményhez egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat és a sót.

2. Egy másik tálban a vajat és a barna cukrot kézi mixerrel magas fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük. Belekeverjük a mazsolát, a sárgabarackot, a napraforgómagot és a száraz adalékot. Lágy tésztát gyúrunk. A tésztából 35 cm hosszú hengert formálunk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A tésztát 1 cm-es darabokra vágjuk. Az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2,5 cm-re.

4. Aranyszínűre sütjük 10-15 perc alatt. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. A mázhoz a lekvárt és a vajat alacsony hőfokon összemelegítjük, majd a tészta tetejére folyatjuk.