Cornwalli töltött táskák Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, sütemény kiszúró formák, sütő, sütőlap, szita, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, formázás, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, párolás, pihentetés, pirítás, sütés, szitálás, szűrés, töltés
Adag: 2 tepsi (48 darab)
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet és a sót a keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat meg a zsírt, majd a hüvelyujjunk és ujjbegyeink között a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk. A morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk, beleöntünk 1 evőkanálnyi vizet, és tompa késsel darabos tésztamasszát keverünk. Még 6-7 evőkanálnyi vizet adagolunk mindig az újonnan kialakított mélyedésbe, az utolsó kanálnyi vizet csak akkor adjuk hozzá, ha szükségesnek ítéljük. A tésztát belisztezett gyúródeszkára borítjuk, és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Frissen tartó fóliába csavarjuk, 20 percre hidegre tesszük. Két sütőlemezt olvasztott vajjal kikenünk, félretesszük.
2. A töltelékhez a burgonyát a karórépával együtt konyhai robotgépben felaprítjuk (nem pürésítjük!). A serpenyőben megfuttatjuk a vajat, majd a hagymát mérsékelt tűzön 4 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a burgonya-répa keveréket, közepes lángon, folyamatos keverés mellett 2 percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst meg az apróra vágott vesét, legmagasabb lángra kapcsolunk, és folyamatos keverés mellett 5 percig pirítjuk. A felesleges zsiradékot leszűrjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.
3. A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt enyhén belisztezett gyúródeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, és mindegyik lapból kb. 24 kört szaggatunk 6 cm átmérőjű kekszformával vagy kiszúróval. A körlapok egyik felére teáskanálnyi tölteléket teszünk, a szélét vízzel megkenjük, a másik felét pedig ráhajtjuk a töltelékre, úgy, hogy egy félkört kapjunk. A széleket szorosan összenyomjuk, és villával rásegítve kicifrázzuk. A kis táskák tetején vágást ejtünk, hogy sütés közben a forró gőz ne feszítse majd szét. Az előkészített sütőlemezre fektetve 10 percre hideg helyre tesszük őket.
4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A táskák tetejét kevés tejjel megkenjük, és a sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.