Tejszínes epertorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőpapír, tortakarima
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, sütés, sütőforma bélelése, töltés, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db tojás
22 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
9 dkg darabolt vaj
A tetejére:
50 dkg eper
½ dl eperlekvár
A töltelékhez:
1 és ¼ dl tejszín
25 dkg áttört tehéntúró
½ kiskanál rum
9 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra, gázsütőt 190 °C-ra) előmelegítjük. A lisztet a cukorral meg a vajjal tálba töltjük, és a robotgéppel fél percig verjük, hogy morzsás legyen. A tojást beleütjük, 2 másodpercig verjük, majd a tésztát meglisztezett deszkára áttéve simára gyúrjuk. Cipót formázva belőle folpackba csomagoljuk, és 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Egy 23 cm átmérőjű, alacsony peremű, kivehető aljú kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A tésztát két folpacklap között akkorára nyújtjuk, hogy a formába fektetve az alját és az oldalát betakarja; a felesleges széleket levágjuk. A tésztát papírral teljesen betakarjuk, és az üregbe nyers rizst vagy babot töltünk. 10 percig sütjük, majd a rizst, illetve babot és a papírt eltávolítjuk. A tésztát még 7 perc alatt aranysárgára sütjük, majd kihűlni hagyjuk.

3. A töltelékhez a túrót a tejszínnel meg a porcukorral elektromos habverővel simára keverjük, a rumot beleöntjük, és újra kikeverve a tésztaalapra simítjuk.

4. A torta tetejére az epret megmossuk, lecsumázzuk, a szemeket félbevágjuk és vágott felükkel lefelé a torta tetejére fektetjük. A lekvárt megmelegítjük, és ezzel „lakkozzuk” az eperszemek tetejét. Tálalásig jégbe hűtjük.