Dupla csokoládéparfé Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, pástétomsütő, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, fagyasztás, forralás, forralás nélküli főzés, hűtés, kikeverés

Adag: 1 pástétomforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 és fél dl tejszín
6 db tojássárgája
15 dkg finomra aprított étcsokoládé
15 dkg finomra aprított tejcsokoládé
12 és fél dkg kristálycukor
1 db félbevágott vaníliarúd
2 és fél dl tej

Elkészítés:

1. Vékonyan kivajazunk egy 1,25 literes pástétomformát, és az egészet kibéleljük két réteg folpackkal. A fólia nyúljon túl a forma peremén (így könnyebb lesz kiemelni a parfét a formából). A tojássárgáját egy nagy tálba tesszük, és fokozatosan hozzákeverjük a cukrot. Fehéredésig keverjük. A finomra vágott csokoládékat két külön tálba szórjuk, és félretesszük.

2. A vaníliarudat egy kis lábosba tesszük, és ráöntjük a tejet. Lassan felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, a vaníliából kikaparjuk a belsejét, a tejbe tesszük, a héját pedig kidobjuk. A tejet állandó keverés mellett lassan a cukros tojásra csorgatjuk. A keveréket egy tiszta lábosba öntjük, és lassú tűzön állandó kevergetés mellett körülbelül 20 percig főzzük, amíg annyira besűrűsödik, hogy megtapad a kanálon. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a tojás megtúrósodik.

3. A meleg krémet két egyenlő részre osztjuk, és a csokoládékra öntjük (1. kép). Fakanállal gyorsan összekeverjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt elektromos habverővel lágy habbá verjük. Két egyenlő részre osztjuk, és beleforgatjuk a csokoládés keverékekbe. Az étcsokoládés krémet a forma aljára öntjük. 30 percig fagyasztjuk, amíg megdermed. A tejcsokoládés keveréket egy kanállal az étcsokoládés fagylaltra csorgatjuk (2. kép), így egyenletesen oszlik el. A tetejét a kanállal elsimítjuk. Zsírpapírral letakarjuk, egy éjszakán át fagyasztjuk, amíg teljesen megfagy.

4. Közvetlenül a tálalás előtt a parfét kivesszük a formából. Szeleteljük, a felesleget pedig azonnal visszatesszük a mélyhűtőbe.