Fehércsokoládé-fagylalt Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, keverőtál, lábas, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, fagyasztás, formázás, gőzölés, habverés, kikeverés, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
ízlés szerint olvasztott étcsokoládé
A fagylalthoz:
15 dkg fehér csokoládé
1 db tojás
1 db tojássárgája
3 evőkanál kristálycukor
3 dl tej
másfél dl zsíros tejszín
A tésztakosárhoz:
2 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál kakaópor
1 db tojásfehérje
4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál átszitált liszt

Elkészítés:

1. Két tepsibe sütőpapírt terítünk. A fagylalthoz a tojást, a tojássárgáját és a cukrot habosra verjük. A csokoládét darabokra törjük, és gőz fölött 3 evőkanál tejben felolvasztjuk. A maradék tejet majdnem forrásig melegítjük, majd folyamatosan keverve beleöntjük a tojáskrémbe. A masszát gőz fölött besűrítjük. Hozzáadjuk a csokoládét, és habosra keverjük. Benedvesített sütőpapírral lefedjük, és hagyjuk kihűlni.

2. A tejszínt felverjük, és a habot beleforgatjuk a csokoládékrémbe. A keveréket fagyasztótálba öntjük, és 60-120 percre a mélyhűtőbe tesszük. Amikor félig megdermedt, egy tálban simára verjük, majd visszatesszük a mélyhűtőbe, hogy teljesen átfagyjon.

3. A tésztakelyhekhez a tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Tovább keverjük a liszttel és a szintén átszitált kakaóporral, végül a vajjal. A tésztából 6 halmot teszünk a sütőlemezre, és a halmokat elsimítva 12 cm átmérőjű korongokat formálunk, amelyeket 200 °C-ra előmelegített sütőben 4-5 percig sütünk. A megsült korongokat felfordított csészékre simítjuk, és hagyjuk őket kihűlni. A fagylaltot a kelyhekbe adagoljuk, és olvasztott csokoládéval díszítjük.