Fiákergulyás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kockára vágott sertéscomb
12 dkg húsos, csíkokra vágott füstölt szalonna
75 dkg darabolt burgonya
2 fej kockára vágott lilahagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
5 dl marhahúsleves
5 dl száraz fehérbor
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál köménymag
1 teáskanál csípős pirospaprika
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A húst kockára, a megtisztított burgonyát nagyobb darabokra vágjuk.

2. Serpenyőben olajat forrósítunk és megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát. Ha a zsírja kisült, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.

3. Két perc pirítás után beletesszük a húst és fehéredésig pirítjuk. Sóval, borssal, köménymaggal, pirospaprikával megszórjuk.

4. Felöntjük a levessel és a borral, beletesszük a paradicsompürét is. Fedő alatt 60-90 percet pároljuk.

5. Beletesszük a burgonyát és további 20 percig főzzük.

Marhahúsalaplé

100 dkg marhacsont
100 dkg rostélyos
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 szem burgonya
1 szál petrezselyem
2 szál sárgarépa
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

Valamennyi megtisztított hozzávalókat fazékba tesszük. Felöntjük 3 liter vízzel, és 2-3 órán át főzzük. Ha elkészült, a húsokat, a csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük.