Marcipáncsók Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, tepsi
Eljárások: darálás, formázás, gyúrás, habverés, kikeverés, sütés

Adag: 1 tepsi (20 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kristálycukor
20 dkg darált mandula
1 db vaníliarúd
1 db tojásfehérje
A díszítéshez:
10 szem mandula

Elkészítés:

1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A darált mandulát egy tálban összekeverjük a cukorral.

2. A tojásfehérjét kissé felverjük, és belekeverjük a vaníliarúd kikapart belsejét.

3. Állandóan keverve apránként annyi tojásfehérjét dolgozunk a mandulába, amennyit felvesz. Meglehetősen szilárdnak és jól formálhatónak kell lennie.

4. A masszát csillagcsövű habzsákba töltjük, és kb. 20 kis halmot nyomunk belőle egy kikent tepsire. Mindegyiket fél szem mandulával díszítjük.

5. Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg a csúcsuk megpirul.

Légmentesen záródó edényben hosszú ideig eltartható.

Esküvőkön és keresztelőn Görögország egyes vidékein szokás minden vendégnek egy marcipáncsókot adni, ami a tisztaság és nőiesség jelképének számít. Régen a nők feladata volt a megsütése, ezért az ünnep előtt összejöttek, hogy kilószámra készítsék a marcipánt mandulából, cukorból és rózsavízből, amelyet aztán rózsalakúra formáztak.