Sajtos rúd Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, derelyevágó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő, tepsi
Eljárások: formázás, főzés, gyúrás, hajtogatás, hámozás, kikeverés, nyújtás, passzírozás, áttörés, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg reszelt sajt
1 db tojás
A tésztához:
20 dkg héjában főtt burgonya
15 dkg reszelt sajt
15 dkg vaj
15 dkg liszt
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni, majd a vajjal és a liszttel összegyúrjuk, megsózzuk.

2. Kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk, háromszorosan összehajtva. A tésztát hideg helyen 60 percet pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk és derelyemetszővel ujjnyi széles csíkokra vágjuk.

3. Tepsibe téve a kissé felvert tojással megkenjük, és a reszelt sajttal meghintjük. Jó forróra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt pirosra sütjük.

Sajtos lap készítésekor a tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, derelyevágóval rombusz alakú lapokra vágjuk, és forróra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

Ha nem egyforma burgonyákat főzünk, akkor a nagyobbakat villával szurkáljuk meg, hogy hamarabb megfőjenek, így egyszerre puhulnak meg a kisebbekkel.
A héjában főtt burgonyát gyorsabban hámozhatjuk, ha szűrőbe téve hideg vízzel leöblítjük.