Csőben sült padlizsán Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db szeletelt padlizsán
20 dkg reszelt mozzarella sajt
6 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
4 evőkanál olívaolaj
2 fej finomra aprított vöröshagyma
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
½ teáskanál szárított kakukkfű
40 dkg darabolt konzervparadicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Közepes hőmérsékleten felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben. Beletesszük a vöröshagymát, és 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pár másodpercig pirítjuk, amíg barnulni nem kezd. Szűrőkanállal kiszedjük a hagymakeveréket és tányérra tesszük. Ugyanebben a serpenyőben több adagban enyhén barnára sütjük a vastagra vágott padlizsánszeleteket.

2. Lapos tűzálló edény alját kibéleljük egy réteg padlizsánnal. Megszórjuk egy kis petrezselyemmel, kakukkfűvel, sóval és borssal. Ráterítünk egy réteg hagymát, paradicsomot és durvára reszelt mozzarellát, és mindegyik réteget megszórjuk petrezselyemmel, kakukkfűvel, sóval és borssal.

3. Folytatjuk a rétegezést, amíg tart a hozzávalókból, a legfelső réteg padlizsán legyen. Meghintjük parmezánnal. 200 °C-ra előmelegített sütőben, fedő nélkül sütjük 20-30 percig, amíg a teteje aranyszínű lesz, és a padlizsán megpuhul. Forrón tálaljuk.

A padlizsán nem a kés anyagától, hanem a levegőtől barnul be. Ezt elkerülhetjük, ha hámozása után azonnal ecettel vagy citromlével savanyított vízbe mártjuk.
A frissen reszelt parmezán összehasonlíthatatlanul ízesebb, mint a boltban reszelve kapható. Mindig csak annyi sajtot reszeljünk le, amennyit felhasználunk. A többit csomagoljuk műanyagfóliába, így hónapokig eltartható a hűtőben.