CSOKOLÁDÉTORTA, LISZT NÉLKÜL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darálás, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, tojás szétválasztása
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
Elkészítés:
1. Vékonyan kivajazunk egy 23 cm átmérőjű, kerek tortaformát, sütőpapírral kibéleljük az alját. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük.
2. Mély tálba tesszük a barna cukrot a vajjal, és addig verjük, míg világos, laza, habos masszát kapunk. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, majd óvatosan belekeverjük a nagy lyukú reszelőn lereszelt csokoládét és az őrölt mandulát. A tojásfehérjét külön tálban, a cukorral megszórva kemény habbá verjük, majd négy részletben óvatosan beleforgatjuk a csokoládés masszába. Ne keverjük túl sokáig, mert a felvert tojáshab összeesik. Ha már nem látszanak fehér sávok a csokoládés keverékben, az előkészített formába öntjük, és a sütőben 50 percig sütjük. Akkor kész, ha ujjunkkal a sütemény közepét könnyedén megnyomva a tészta visszaugrik. A tortát csak akkor emeljük ki a formából, ha már kihűlt.
3. A tejszínt keverőtálba öntjük, vaníliaaromával és porcukorral kemény habbá verjük. További felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk.
4. Tálaláskor a tortát szeletekre vágjuk, tejszínhabbal és mandulaforgáccsal díszítve kínáljuk.