Mandulás aszaltszilva-torta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 65 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőpapír, szita, szűrőlapát, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, forralás, főzés, gyúrás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, párolás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, vakon sütés
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
Elkészítés:
1. Az aszalt szilvát egy lábosban 60 percen át áztassuk a konyakban, majd kis lángon pároljuk 10 percig, amíg a szilva megpuhul, de nem esik szét. Szűrőkanállal emeljük ki a szilvát, és hagyjuk kihűlni. A ribizlidzsemet keverjük a konyakba, és lassú tűzön kevergessük, amíg feloldódik. Fedjük le, és tegyük télre hűlni.
2. A mandulás tésztához szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Ujjheggyel morzsoljuk bele a vajat, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra a tésztát. Lapos késsel keverjük bele a mandulát és a cukrot. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, és formáljuk cipóvá. Kicsit lenyomkodva csomagoljuk be, és tegyük 15 percre a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat), a sütőlemezzel együtt.
3. Sütőpapír közé téve nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy befedje egy 23 cm átmérőjű enyhén megvajazott tortaforma alját és oldalát. Béleljük ki a formát a tésztával, és vágjuk le a felesleget. Tegyük a hűtőbe 20 percre. A tésztát sütőpapírral takarjuk le, a papírra egyenletesen szórjunk szárazbabot vagy nyers rizst. Süssük 15 percig.
4. Távolítsuk el a nehezéket és a papírt, majd süssük további 5 percig, amíg aranybarna lesz. A sütőt állítsuk 160 °C-ra (gáz 2-3. fokozat). Szórjuk a tésztára a marcipánt. Süssük további 5-10 percig. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A vaníliakrémhez egy kis tálban keverjük simára a pudingport egy kis tejjel. Öntsük át egy lábosba, adjuk hozzá a maradék tejet és cukrot. Közepes tűzön állandó kevergetés mellett főzzük 5 percig, amíg forrni kezd, és besűrűsödik. Keverjük bele a tejfölt és a vaníliaeszenciát. Vegyük le a tűzről, és nejlonfóliával fedjük le a tetejét, hogy ne képződjön föle. Hagyjuk kicsit hűlni.
6. A vaníliakrémet még langyosan simítsuk a tésztára. Az aszalt szilvákat hosszában vágjuk félbe, és tegyük a krémre. A ribizlis keveréket melegítsük fel, és óvatosan kanalazzuk a tortára úgy, hogy teljesen bevonja a tetejét. Legalább 120 percre tegyük a hűtőbe, hogy a puding teljesen megdermedjen, majd kínáljuk.