Három rizs saláta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, grillező, keverőtál, salátástál, séfkés, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, szűrés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg vadrizs
15 dkg barna rizs
15 dkg hosszúszemű fehér rizs
1 csapott teáskanál mustár
4 szál újhagyma
4 db paradicsom
2 kiskanál citromlé
10 dkg mirelit zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 db piros húsú paprika
1 db zöld húsú paprika
néhány szem olívabogyó
igény szerint petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A háromféle rizst sós vízben külön-külön, a csomagoláson lévő utasítás szerint megfőzzük, majd kihűtjük.

2. A kétféle paprikát 4-4 darabba vágjuk, a sütőben vagy grillben addig sütjük, amíg szépen megbarnul. Utána 5 percre műanyag zacskóba rakjuk, majd a barna hártyáját lehúzzuk, kicsumázzuk (1. kép). A húsát vékony csíkokra vágjuk, és 120 percre a fokhagymával ízesített olajban pácoljuk.

3. A borsót 2 percre forrásban lévő vízbe vetjük, majd leszűrjük. A paprikát szűrőbe töltjük, tál fölé állítjuk, hogy a lecsepegő olajat felfogja (2. kép). A paprika olaját a mustárral meg a citromlével kikeverjük.

4. A rizst a paprikával, a borsóval, a meghámozott, kimagozott és apróra vágott paradicsommal és az összevagdalt újhagymával összekeverjük, és a paprika olajával ízesítjük. Petrezselyemmel megszórva, az olajbogyót belekeverve tálaljuk.