Gazdag vörösboros mártás Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, habverő, keverőtál, sütő, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: felengedés, főzés, kikeverés, rántás, sütés, szűrés, zsírtalanítás
Adag: 8 főre
vagy
Elkészítés:
1. Amikor a hús megsült,a tepsiből kivesszük, a levét leszűrjük, 3 evőkanál szaftot félrerakunk.
2. A 3 evőkanálnyi szaftot összekeverjük a liszttel a tepsiben. Közepes hőfokon kissé megpirítjuk. A tűzről félrehúzzuk, folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a bort. 2-3 percig gyöngyözve főzzük.
3. Hozzáöntjük a csirke- vagy marhahússzaftot, felöntjük az alaplével, forrás után még 10-15 percig főzzük, amíg a felére sűrűsödik. Az esetleges zsírt leszedjük a tetejéről, sózzuk, borsozzuk.
Csirkealaplé
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.
Marhahúsalaplé
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.