Lencseleves rizzsel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, keverőtál, reszelő, séfkés, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg lencse
20 dkg rizs
1 csipet kristálycukor
2 fej hagyma
5 dkg reszelt juhsajt
2 dl fehérbor
4 db paradicsom
7 és fél dl húsleves
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
2 evőkanál paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
10 dkg húsos szalonna
2 db citrom
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Egy éjszakára áztassuk be a lencsét.

2. Öntsük le az áztatóvizet, utána friss sós vízben főzzük meg, de ne legyen túl puha.

3. Időközben vágjuk kockára a húsos szalonnát (kolozsvári vagy bacon) és a hagymát.

4. Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, és dinszteljük benne üvegesre a szalonnát, a hagymát, valamint a sóval eldörzsölt fokhagymát.

5. Keverjük bele a paradicsompürét, és öntsük fel előbb a fehérborral, utána pedig a húslevessel.

6. Adjuk hozzá a lecsepegtetett lencsét, a meghámozott, kimagvalt és kockára vágott paradicsomot, két citrom levét, valamint a főtt rizst.

7. Az egészet forrósítsuk fel, és ízesítsük sóval, borssal, cukorral. Tálalás előtt keverjük bele a reszelt juhsajtot.