Csípős lencseleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fémtál, kés, lábas, reszelő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg lencse
½ teáskanál szárított chilipaprika

vagy

½ teáskanál cseresznyepaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 nagyobb burgonya
2 nagyobb paradicsom
15 dkg reszelt fejes káposzta
10 dl víz
1 teáskanál tamarindkrém
2 evőkanál kókuszreszelék
½ teáskanál kurkuma
2 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál ghee

vagy

2 evőkanál olaj
1 evőkanál mentalevél

vagy

1 evőkanál korianderzöld
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A beáztatott lencsét sós vízben 20 percig főzzük. A puhára főtt lencsét leszűrjük, és a szűrőkanálban lecsepegtetjük (1. kép).

2. A finomra vágott hagymát és a gyömbért ghee-ben megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a felaprított paradicsomot (2. kép). 5 percig főzzük, beletesszük a fűszereket, a kókuszreszeléket, és további 2-3 percig főzzük.

3. Hozzáadjuk a lencsét, felengedjük a vízzel (3. kép). Chilivel ízesítjük. Kis lángon addig főzzük, amíg a burgonya és a lencse kezd szétfőni, ekkor beletesszük a tamarind-krémet (4. kép), a finomra reszelt káposztát, és lassú tűzön addig főzzük, míg a káposzta is megpuhul.

4. Apróra vágott koriander- vagy mentalevéllel díszítve tálaljuk.

A tamarindfa terméséből készült savanykás ízesítők, krémek hashajtó hatásúak, használatuknál ezt feltétlenül vegyük figyelembe!
A lencse előkészítésekor távolítsuk el a rossz szemeket. Öblítsük át hideg vízben, és a víz tetején úszó lencseszemeket dobjuk ki.