BRANDYS CSOKOLÁDÉCSÉSZE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fakanál, felfújtforma, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, reszelés, gyalulás, tojás szétválasztása, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg keserű, durvára tört étcsokoládé
3 teáskanál brandy
2 és fél dl zsíros tejszín
½ teáskanál finomra reszelt narancshéj
6 db tojássárgája
1 és ¼ dl zsírszegény tej
1 és ¼ dl zsírszegény tejszín
1 ¾ dl zsírszegény tejszín
2 evőkanál porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A tejet, a tejszínt, a zsírszegény tejszínt, valamint a csokoládét (70%-os) gyöngyöző vízfürdő felett összemelegítjük. Fakanállal simára keverjük. Félrerakjuk.

2. A tojássárgáját, a brandyt, a reszelt narancshéjat összekeverjük egy tálban. Lassan, óvatosan a csokoládés keverékbe öntjük, folyamatosan kevergetjük, amíg egyesülnek. A keveréket a vízfürdő fölött is folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.

3. A tűzről levéve 6 darab, egyenként 1.75 deciliteres desszertcsészébe vagy szufléformába adagoljuk. 120 percre hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.

4. A tejszínt sűrű habbá verjük egy tálban. Óvatosan belekeverjük a porcukrot, és addig verjük, amíg a sűrű, kemény hab nem esik ki a tálból.

5. Tálaláskor a csokoládés csészék tetejét tejszínhabbal díszítjük, és megszórjuk fahéjjal.

A jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztása ajánlott. A keserű csokoládé legalább 70 százaléknyi kakaót tartalmazzon!