Karottás spagetti csigamártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg karottás spagetti
1 kisebb csigakonzerv
1 csipet ételízesítő
2 evőkanál citromlé
2 és fél dl édes habzóbor
4 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
1 fej hagyma
1 csomó újhagyma
1 csomó leveszöldség
3 evőkanál liszt
2 dl édes tejszín
1 csomó borsmenta
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, és dinszteljük meg benne a sóval szétdörzsölt fokhagymát.

2. A zöldséget tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, adjuk a fokhagymához, és kicsit dinszteljük együtt vele.

3. A jól lecsepegtetett csigát tegyük bele, és szórjuk meg liszttel (lásd a képen).

4. Öntsük fel a borral, és főzzünk belőle mártást.

5. A tejszínt keverjük bele, majd ízesítsük sóval, borssal, citromlével és ételízesítővel.

6. A borsmentát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, és keverjük a mártáshoz.

7. A karottás tésztát sós vízben 10-15 percig főzzük, utána szedjük ki és jól csepegtessük le.

8. Rendezzük tányérokra, öntsük rá a mártást, és azonnal tálaljuk.

Már a 12. században felbukkant a spagetti előfutára. Egy bizonyos tria (kis csíkok) elnevezésű tésztafélét készítettek abban az időben Szicíliában. Kötőtűk köré tekerve formázták.