Spagetti koktélparadicsommal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: sütő, szűrő, tepsi, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg koktélparadicsom
40 dkg spagetti
25 dkg feta sajt
1 maréknyi fekete olívabogyó
1 csokor petrezselyemzöld
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál parmezán sajt
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 C-fokra (a légkeverékest 180 C-fokra). Tegyük bele a paradicsomot lapos tűzálló tálba, csurgassuk rá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és süssük 15 percig, amíg kissé megpuhul.

Főzzük ki sós vízben a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint.

Közben vágjuk apró kockákra a fetát, a petrezselyemzöldet pedig aprítsuk fel. Szűrjük le a tésztát, majd tegyük vissza az edénybe. Adjuk hozzá a sült paradicsomot a levével együtt, valamint a sajtot, a fekete olajbogyót és a petrezselyemzöldet. Óvatosan forgassuk össze, és frissen reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.

Már a 12. században felbukkant a spagetti előfutára. Egy bizonyos tria (kis csíkok) elnevezésű tésztafélét készítettek abban az időben Szicíliában. Kötőtűk köré tekerve formázták.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Ez az apró paradicsom sütve nagyon édes, érdekes kombinációt alkot a sajt sós ízével.