Pikáns felfújt Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, hámozás, kikeverés, párolás, sütés bő zsiradékban

Adag: 8-10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csomag képviselőfánkpor
A hagyma és tojás töltelékhez:
18 dkg lágy kecskesajt
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
4 evőkanál húsleves
2 db tojás
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A ricotta és sonka töltelékhez:
9 dkg apróra vágott sonka
12 és fél dkg ricotta
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A sajt töltelékhez:
12 és fél dkg mascarpone

vagy

12 és fél dkg krémsajt
12 és fél dkg lágy, morzsolt kéksajt

vagy

12 és fél dkg morzsolt gorgonzola sajt
1 evőkanál tej
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A sajtos töltelékhez összekeverjük a krémsajtot és a morzsolt gorgonzolát, ha kell, tejjel lágyítjuk, és sózzuk, borsozzuk.

2. A hagymás töltelékhez a húslevesben 5 perc alatt megpároljuk a hagymát, hozzákeverjük a tojást és a krémsajtot, majd sózzuk, borsozzuk.

3. A ricottás töltelékhez összekeverjük a ricottát és a sonkát, majd sózzuk, borsozzuk.

4. A töltelékekből golyókat formálunk, a készen kapható tésztaporba vagy az otthon készített tojásos, párizsias lisztbe forgatjuk. A golyócskákat bő, forró olajban kisütjük.

5. Mini képviselőfánkokat készen is tudunk vásárolni. Ezeket egyszerűen kettévágjuk, megtöltjük a megadott töltelékekkel, de ugyanezt megtehetjük az otthon elkészített képviselőfánkkal is.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Égetett tészta

5 dkg kockára vágott vaj
7.5 dkg liszt
2 db tojás
2 teáskanál kristálycukor
1.2 dl víz
1 csipet só

1. A lisztet zsírpapírra szitáljuk. 1,2 dl vizet a vajjal, a sóval és a cukorral mély serpenyőbe tesszük. Felforrósítjuk, majd amikor a folyadék forrni kezd, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a lisztet (1. kép).

2. Fakanállal alaposan kikeverjük. Visszatesszük a tűzre, addig kavargatjuk, míg a massza sima golyóvá áll össze és elválik az edény falától (2. kép).

3. Levesszük a tűzről, áttesszük egy keverőtálba. A tojásokat külön edényben összehabarjuk, és apránként, a fakanállal beledolgozzuk a tésztába (3. kép).

4. A kész tészta nyúlós, sima és fényes (4. kép).

A megadott mennyiségekből kb. 40 dkg tésztát kapunk.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle