Pikáns felfújt Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, keverőtál, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, hámozás, kikeverés, párolás, sütés bő zsiradékban
Adag: 8-10 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A sajtos töltelékhez összekeverjük a krémsajtot és a morzsolt gorgonzolát, ha kell, tejjel lágyítjuk, és sózzuk, borsozzuk.
2. A hagymás töltelékhez a húslevesben 5 perc alatt megpároljuk a hagymát, hozzákeverjük a tojást és a krémsajtot, majd sózzuk, borsozzuk.
3. A ricottás töltelékhez összekeverjük a ricottát és a sonkát, majd sózzuk, borsozzuk.
4. A töltelékekből golyókat formálunk, a készen kapható tésztaporba vagy az otthon készített tojásos, párizsias lisztbe forgatjuk. A golyócskákat bő, forró olajban kisütjük.
5. Mini képviselőfánkokat készen is tudunk vásárolni. Ezeket egyszerűen kettévágjuk, megtöltjük a megadott töltelékekkel, de ugyanezt megtehetjük az otthon elkészített képviselőfánkkal is.
Égetett tészta
1. A lisztet zsírpapírra szitáljuk. 1,2 dl vizet a vajjal, a sóval és a cukorral mély serpenyőbe tesszük. Felforrósítjuk, majd amikor a folyadék forrni kezd, lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk a lisztet (1. kép).
2. Fakanállal alaposan kikeverjük. Visszatesszük a tűzre, addig kavargatjuk, míg a massza sima golyóvá áll össze és elválik az edény falától (2. kép).
3. Levesszük a tűzről, áttesszük egy keverőtálba. A tojásokat külön edényben összehabarjuk, és apránként, a fakanállal beledolgozzuk a tésztába (3. kép).
4. A kész tészta nyúlós, sima és fényes (4. kép).
A megadott mennyiségekből kb. 40 dkg tésztát kapunk.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle