Articsókás pizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, pizzasütő tepsi, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, nyújtás, sütés

Adag: 1-2 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 nagyobb articsóka
1 adag pizzatészta
10 dkg kockára vágott mozzarella sajt
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 db citrom
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát. Vágjuk le az articsóka szárát, szedjük le a kemény külső leveleket és vágjuk le a tetejét. Vágjuk félbe és szedjük ki a bodros articsókafejet. Tegyük egy tál hideg, citromos vízbe 10 percre.

Csepegtessük le az articsókát, papírtörlővel itassuk szárazra és vékonyan szeleteljük fel. Tegyük serpenyőbe 2 evőkanál olajjal, és közepes tűzön pároljuk 5 percig.

Nyújtsuk a kívánt vastagságúra, és tegyük olajjal megkent sütőlapra. Kenjük meg 1 evőkanál olajjal,és borítsuk be az articsókaszeletekkel. Fűszerezzük sóval, borssal, és hintsük meg a sajttal. Permetezzük rá a maradék olajat. Előmelegített sütőben 260 fokon süssük 15-20 percig. Amikor megsült, locsoljuk meg némi olajjal és tálaljuk.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Senkit ne riasszon vissza a pizzatészta elkészítése, a kezdő háziasszony is meglepően könnyen boldogulhat vele.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Pizza- és calzonetészta

45 dkg finomliszt
0.5 dkg friss élesztő vagy
0.35 dkg szárított élesztő
1.6 dl meleg víz
1 teáskanál finomított só
igény szerint olaj

Az élesztőt és a tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a kenyér- és focacciatésztát, de csak az itt megadott hozzávalókból. Az olaj, a cukor és a tengeri só a pizza tészta készítésekor nem kell és nem teljes kiőrlésű, hanem finom lisztből készítjük.

1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).

2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.

3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.

4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát.

Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett gyúródeszkán dagasszuk 1 percig. Ha egynél több tésztát készítünk, osszuk a tésztát annyi részre, ahány pizzát szeretnénk. A tésztadarabokból gyúrjunk labdaformákat, majd kissé lapogassuk meg a kezünkkel.

1. Ha sodrófával alakítjuk a tésztát, a kívánt vastagságú korong alakra gyúrjuk (1. kép). Befejezésképp ujjainkkal készítsünk peremet a szélére, így a feltétek nem csepegnek le róla a sütés folyamán. Ezután tegyük olajjal megkent sütőlapra.

2. Ha kézzel szeretnénk megformálni a tésztát, tegyük pizzasütőbe, tenyérrel és ujjainkkal simítsuk az edény széle felé, amíg korong alakúvá nem válik a tészta. Nyomjuk kifelé a tésztát, miközben nyújtjuk is, míg el nem érjük a kívánt vastagságot (2. kép).

3. Miután a pizzatésztát formára alakítottuk, és már a pizzasütőben vagy a sütőlapon van, tegyük félre 10 percre, mielőtt rátennénk a feltéteket. Ezalatt a tészta visszanyeri állagát, amelytől még könnyebbé és gusztusosabbá válik.