Articsókás pizza Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, pizzasütő tepsi, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, nyújtás, sütés
Adag: 1-2 főre
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát. Vágjuk le az articsóka szárát, szedjük le a kemény külső leveleket és vágjuk le a tetejét. Vágjuk félbe és szedjük ki a bodros articsókafejet. Tegyük egy tál hideg, citromos vízbe 10 percre.
Csepegtessük le az articsókát, papírtörlővel itassuk szárazra és vékonyan szeleteljük fel. Tegyük serpenyőbe 2 evőkanál olajjal, és közepes tűzön pároljuk 5 percig.
Nyújtsuk a kívánt vastagságúra, és tegyük olajjal megkent sütőlapra. Kenjük meg 1 evőkanál olajjal,és borítsuk be az articsókaszeletekkel. Fűszerezzük sóval, borssal, és hintsük meg a sajttal. Permetezzük rá a maradék olajat. Előmelegített sütőben 260 fokon süssük 15-20 percig. Amikor megsült, locsoljuk meg némi olajjal és tálaljuk.
Pizza- és calzonetészta
Az élesztőt és a tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a kenyér- és focacciatésztát, de csak az itt megadott hozzávalókból. Az olaj, a cukor és a tengeri só a pizza tészta készítésekor nem kell és nem teljes kiőrlésű, hanem finom lisztből készítjük.
1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).
2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.
3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.
4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett gyúródeszkán dagasszuk 1 percig. Ha egynél több tésztát készítünk, osszuk a tésztát annyi részre, ahány pizzát szeretnénk. A tésztadarabokból gyúrjunk labdaformákat, majd kissé lapogassuk meg a kezünkkel.
1. Ha sodrófával alakítjuk a tésztát, a kívánt vastagságú korong alakra gyúrjuk (1. kép). Befejezésképp ujjainkkal készítsünk peremet a szélére, így a feltétek nem csepegnek le róla a sütés folyamán. Ezután tegyük olajjal megkent sütőlapra.
2. Ha kézzel szeretnénk megformálni a tésztát, tegyük pizzasütőbe, tenyérrel és ujjainkkal simítsuk az edény széle felé, amíg korong alakúvá nem válik a tészta. Nyomjuk kifelé a tésztát, miközben nyújtjuk is, míg el nem érjük a kívánt vastagságot (2. kép).
3. Miután a pizzatésztát formára alakítottuk, és már a pizzasütőben vagy a sütőlapon van, tegyük félre 10 percre, mielőtt rátennénk a feltéteket. Ezalatt a tészta visszanyeri állagát, amelytől még könnyebbé és gusztusosabbá válik.