Gorgonzolás, hagymás pizza friss zsályával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyharuha, pizzasütő tepsi, sütő
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, hámozás, kelesztés, sütés

Adag: 2-4 főre (30 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag kenyértészta
2 evőkanál finomra vágott zsálya
2 nagyobb fej hámozott, karikára vágott fehér hagyma
15 dkg morzsolt gorgonzola sajt
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Készítsük el az alap kenyértésztát és tegyük félre kelni.

2. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat). Olajozzunk ki egy 30 cm átmérőjű pizzaformát.

3. A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre és gyúrjuk át egy perc alatt. Ujjbeggyel nyomkodjuk a tésztát a pizzasütő formába. Locsoljuk meg a tetejét olajjal. Szórjuk meg a zsályalevéllel, majd a hagymakarikákkal. Sózzuk meg.

4. Süssük 15-20 percig, amíg a tészta barnulni kezd. Szórjuk meg a gorgonzolával és süssük további 5-10 percig, amíg a sajt hólyagosodni kezd és megbarnul. Forrón tálaljuk.

A gorgonzola, a hagyma és a zsálya pompás ízkombinációt képez. E pizzát forrón, a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Alap kenyértészta

50 dkg sima liszt
1.4 dkg szárított élesztő vagy
3 dkg élesztő
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
3.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor

1. A kenyértészta készítéséhez egy kis tálban keverjük össze az élesztőt és a cukrot. Öntsük rá a meleg víz felét és kevergessük, amíg az élesztő feloldódik. Tegyük félre 10-15 percre, amíg habosodni kezd.

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba. Öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a megmaradt víz nagy részét és az olajat. Keverjük, amíg a liszt fölveszi a folyadékot, ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.

3. Tegyük át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre és formáljunk belőle gömböt. Öklünkkel nyomkodjuk le, hogy kissé kiterítsük. A tészta távolabbi végét hajtsuk magunk felé, és tenyerünk csukló felőli részével nyomkodva hajtsuk vissza. Hajtsuk magunk felé, majd fordítsuk el a tésztát egy negyed fordulattal. Ismételjük meg sokszor a hajtogatást, óvatosan és a lehető legkisebb nyomást gyakorolva, amíg a tészta sima és ruganyos lesz, a felszíne alatt jól látható légbuborékok képződnek, és amikor tenyérrel szétlapítjuk, visszaugrik eredeti formájára. Mindez körülbelül 10 percet vesz igénybe.

4. A tésztát tegyük át egy nagy, kiolajozott tálba és borítsuk le konyharuhával. Tegyük félre, amíg kétszeresére kel (körülbelül 1 1/2 óra). Ujjunkat nyomjuk a tésztába: ha a mélyedés megmarad, a tészta megkelt.