Olasz kenyérgombóc Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, párolás, sütés

Adag: 4 főre (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg szikkadt kenyérbél
12 dl húsleves
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál liszt
1 fej hagyma
5 dkg kolbász
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint reszelt parmezán sajt
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt szerecsendió
néhány evőkanál tej

Elkészítés:

1. Az elmorzsolt, kissé száraz kenyérbelet meglocsoltam egy kevés tejjel.

2. Amíg magába szívta, addig az olajon kisütöttem a kisebb kockákra vágott bacont, majd hozzáadtam a finomra vágott hagymát és azt is kicsit megpároltam.

3. A leves és a sajt kivételével valamennyi hozzávalót (köztük az elmorzsolt kolbászt is) összedolgoztam és 12 gombócot formáztam belőle.

4. A forró húslevesben puhára főztem a gombócokat (kb. 15 perc) és a levessel együtt reszelt sajttal tálaltam.

Nem csak levesben, de köretként is tálalhatjuk, de ez esetben növeljük meg a hozzávalók mennyiségét!

Az alpesi hegyvidéktől a Garda-tó lankás vidékéig terjedő Trentino-Alto Adige tartomány átmenetet képez az osztrák és a mediterrán konyha között. „Egy olyan konyha, ami kiemeli és megőrzi Trentino-Alto Addige hegyeinek ízeit és illatait: kezdve a kenyérgombócos levestől a marhagulyáson át a kemencében sült disznócsülökig, a végén a kihagyhatatlan rétessel” írja a Giunti Demetra gondozásában megjelent Sapori del Trentino Alto Adige – la cucina della tradizione című könyv.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.