Káposztás kocka Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: lábas, reszelő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: főzés, kikeverés, pihentetés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét.
2. A zsírt megolvasztjuk, megpirítjuk benne a cukrot, hozzáadjuk a káposztát, és kevergetve addig pirítjuk, míg színe barnásra változik, ekkor megborsozzuk.
3. A 4 tojásból készített tésztát kifőzzük, jól lecsurgatjuk, és összekeverjük a káposztával. Forrón tálaljuk.
Gyúrt tészta
1. A lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojásokat, sózzuk, és miközben ujjainkkal keverjük, apránként hozzáadunk annyi vizet, hogy a liszt az egészet felvegye.
2. A gyúródeszkát belisztezzük, rátesszük a tésztát, és erőteljes csuklómunkával addig gyúrjuk, míg nem ragad. Ekkor két cipóvá formázzuk, ezeket zsírral bekenjük, letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük.
3. Ezután lisztezett nyújtófával egyenletes vastagságú kerek lappá nyújtjuk (közben szükség szerint lisztezzük), ha csuszát vagy kockatésztát akarunk készíteni egész vékonyra, ha metéltet, gyufaszál vastagságúra.
4. A tésztalapot abroszra téve szikkadni hagyjuk, s ha már nem tapad, felcsavarjuk a nyújtófára és végigmetsszük. Az így keletkezett egymásra rétegzett tésztadarabokat a kívánt formára vágjuk: 4-5 mm széles metéltre, 1,5-2 cm élű kockára, vagy kézzel szaggatjuk néhány négyzetcentiméternyi, szabálytalan formájú csuszadarabokra.
5. A tésztát nagyon bő, enyhén sós, lobogva forró vízbe tesszük, egyenletesen forraljuk, és időnként megkavarjuk, amíg meg nem puhul. Ekkor azonnal leszűrjük. Ha nem frissen gyúrt tésztát használunk, a szűrőben meleg folyóvízzel leöblítjük. A tésztát kevés forró zsiradékban megforgatjuk, majd ízesítjük, s azon frissiben tálaljuk.