AZ ÖRDÖG KEDVENCE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fémtál, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: gőzölés, habarás, kikeverés, pihentetés, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 tortaforma (10-12 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg barna cukor
10 dkg étcsokoládé
2 és ¼ dl forró víz
1 és ¼ dl író
3 db tojás
1 teáskanál vaníliaaroma
23 dkg vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
25 dkg liszt
A díszítéshez:
ízlés szerint kandírozott narancshéj
A habhoz:
3 evőkanál narancslé
30 dkg cukor
2 db tojásfehérje
1 evőkanál citromlé
A kikenéshez:
kevés vaj

Elkészítés:

1. A csokoládét hőálló tálban gőz fölött felolvasztjuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát tálba szitáljuk.

2. Egy nagy tálban a vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, és egyenként beleütjük a tojásokat. Ha csomósodna, kevés lisztet hintünk hozzá. A krémben alaposan elkeverjük az olvasztott csokoládét, a maradék lisztet, majd az írót, végül a forró vizet.

3. A tésztát 2 vékonyan kikent, az alján sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformában elosztjuk. A 190 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, vagy amíg ruganyos lesz. A tésztalapokat 5 percig a sütőformákban pihentetjük, majd fémrácsra borítva hagyjuk őket teljesen kihűlni.

4. A hab hozzávalóit gőz fölött kézi mixerrel kemény habbá verjük. A tűzről levéve addig verjük a habot, amíg kihűl.

5. Az egyik tésztalapot megkenjük a habbal, és rátesszük a másik lapot. A maradék habbal bevonjuk a torta tetejét és az oldalát. Kandírozott narancshéjjal díszítjük.