AZ ÖRDÖG KEDVENCE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fémtál, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: gőzölés, habarás, kikeverés, pihentetés, sütés, szitálás, töltés
Adag: 1 tortaforma (10-12 szelet)
Elkészítés:
1. A csokoládét hőálló tálban gőz fölött felolvasztjuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát tálba szitáljuk.
2. Egy nagy tálban a vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, és egyenként beleütjük a tojásokat. Ha csomósodna, kevés lisztet hintünk hozzá. A krémben alaposan elkeverjük az olvasztott csokoládét, a maradék lisztet, majd az írót, végül a forró vizet.
3. A tésztát 2 vékonyan kikent, az alján sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformában elosztjuk. A 190 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, vagy amíg ruganyos lesz. A tésztalapokat 5 percig a sütőformákban pihentetjük, majd fémrácsra borítva hagyjuk őket teljesen kihűlni.
4. A hab hozzávalóit gőz fölött kézi mixerrel kemény habbá verjük. A tűzről levéve addig verjük a habot, amíg kihűl.
5. Az egyik tésztalapot megkenjük a habbal, és rátesszük a másik lapot. A maradék habbal bevonjuk a torta tetejét és az oldalát. Kandírozott narancshéjjal díszítjük.