Gremolátás mozzarella Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, kimagozás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb mozzarellagolyó
Az öntethez:
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 gerezd reszelt fokhagyma
6 szem kimagozott, apróra vágott fekete olívabogyó
1 db reszelt héja citrom
1 db friss, apróra vágott piros chilipaprika
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. Egy tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit.
2. A mozzarellákat szeleteljük fel vagy tépkedjük össze (én inkább így szoktam) és locsoljuk rá az öntetet.
Bivalymozzarella akadt az utamba, ami még akciósan sem olcsó mulatság, de néha engedni kell a kísértésnek. Persze, friss, zsíros (8 %-os) bivalytejből készült bivalymozzarellát (Mozzarella di Bufala) csak Campaniában kóstolhatunk, hiszen csak néhány napig áll el. A nálunk is elérhető változata a tejsavóban tartott, pasztőrözött csomagolású, de még ez is mesés a sokszor gumiszerű, tehéntejből készültekhez képest. Ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy ténylegesen Mozzarella di Bufala Campana-t vásárolunk, keressük a DOP (eredetvédett) jelzést. Ma Olaszország bivalyállománya 280.000 bivalyból áll, ennek fele a tejelő tehén, átlag napi 12 literestejhozammal, amiből 3 kg mozzarella állítható elő. Így érthető a magas ár.
A mozzarellából készült legismertebb és legegyszerűbb étel a Caprese saláta, ám ehhez tökéletes alapanyagok kellenek, hogy tényleg finom legyen. Ez a recept viszont tehénmozzarellából is finom lesz. A gremolata nem csak az ossobucohoz remek, de chilivel felturbózva akár a mozzarellára is kerülhet.