Nicoise saláta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, lábas, salátástál, szűrő, tojás- és paradicsomszeletelő kés, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, szikkasztás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A dresszinghez:
2 evőkanál fehérbor
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A salátához:
3 szál finomra vágott zellerszár
8 db fekete olajbogyó
10 db cikkekre vágott paradicsom
8 db olajos szardellafilé
10 dkg zöldsaláta
20 dkg konzerv olajos tonhal
3 db finomra vágott mogyoróhagyma
2 db keményre főzött tojás
1 db kimagozott, csíkokra vágott piros húsú kaliforniai paprika
ízlés szerint tengeri só

Elkészítés:

1. A paradicsomot szűrőbe rakjuk, megszórjuk tengeri sóval. Körülbelül 60 percen át csöpögtetjük.

2. A zöldsalátára helyezzük a paradicsomot, a paprikacsíkokat, a tonhalat, a zellert és a hagymát.

3. Az halfilé közepébe dugjuk az olajbogyót, majd a saláta tetejére tesszük. A tojáscikkeket is elrendezzük rajta.

4. Az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük egy kis tálban. A dresszinget a salátára öntjük. Azonnal tálaljuk.

Számos variációja lehet ennek a klasszikus francia salátának. Bátran kísérletezzünk, de az alapja mindig paradicsom, tonhal, tojás és hal legyen.