Rukkolás kenyérsaláta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, kenyérpirító, kés, keverőtál, salátástál, serpenyő, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, pihentetés, pirítás, préselés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg kenyér
4 db érett, kemény paradicsom
1 db durvára vágott zeller
1 db hámozott, kockára vágott uborka
1 csomó rukkola
30 szem kimagozott, összevágott fekete olajbogyó
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 csomó bazsalikom
1 db leve citrom
1 fej durvára vágott lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A (lehetőleg sószegény) kenyeret vékony szeletekre vágjuk és mindkét oldalukat megsütjük.

2. A sült kenyereket fokhagymával bedörzsöljük, kihűtjük, kockákra vágjuk.

3. A durvára vágott paradicsomot szitára rakjuk, sózzuk, 15 percig csöpögtetjük.

4. A citromlevet, a bazsalikomot, az olajat, a sót, a borsot egy salátástálban összekeverjük.

5. Hozzáadjuk a pirított kenyérkockákat, a paradicsomot, a hagymát, az uborkát, a zellert, az olajbogyót és a rukkolát. Összerázzuk. Tálalás előtt 30 percig pihentetjük.

A recept Toszkánából származik, ahol a száraz kenyér a levesek és saláták gyakori alapanyaga.