Hússal töltött szőlőlevél Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, húsdaráló, keverőtál, lábas, papírtörlő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darálás, forralás, főzés, göngyölés, lerakás/rétegezés, préselés, szűrés, töltés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 db savanyított, konzerv szőlőlevél
50 dkg darált marhahús

vagy

50 dkg darált bárányhús
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
20 dl forró víz
3 evőkanál vaj
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szegfűbors
25 dkg rizottórizs
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A szőlőlevelet 60 percre forró vízbe áztatjuk, hogy kiadja a felesleges sótartalmát. Utána leszűrjük, és papírtörlővel leszárogatjuk.

2. A rizst tálba szórjuk, leöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, és 30 percig ázni hagyjuk. Leszűrjük, majd tálba öntjük. Hozzákeverjük a darált húst, a fűszereket és 2 evőkanál vajat, végül sózzuk, borsozzuk.

3. A szőlőleveleket fényes felükkel lefelé munkalapra fektetjük, és a közepükre halmozunk egy-egy evőkanál tölteléket. A szőlőlevelet úgy töltjük, mint a töltött káposztához a káposztalevelet.

4. A megtöltött leveleket a hajtogatott felükkel lefelé egy rétegben egy nagy lábosba rakosgatjuk, majd a következő réteg töltött levelet az alsókkal merőlegesen tesszük rájuk. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a tekercsek elfogynak.

5. Felöntjük annyi lobogó forró vízzel, hogy ellepje, és közepes lángon felforraljuk. Utána kisebb lángon 55-65 percig főzzük, amíg a töltött levél megpuhul és a rizs is megfő. A kész tekercseket tálalótálra rendezzük, megkenjük olvasztott vajjal, és citromlével meglocsolva, forrón tálaljuk.

A sózott szőlőlevél közel-keleti csemegeüzletekben és nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható. A töltött szőlőlevél összeállítása időigényes, ezért készítsük el korábban – így még finomabb is.