Töltött szőlőlevél Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrőbetétes párolóedény, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, göngyölés, hámozás, hűtés, párolás, pirítás, préselés, töltés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 db szőlőlevél
15 dkg rövid szemű rizs
5 dkg arany mazsola
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
111 és fél dl víz
4 szál finomra vágott újhagyma
3 szem finomra vágott mogyoróhagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
4 evőkanál pirított fenyőmag
1 db citrom leve
1 evőkanál friss, finomra vágott menta
1 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Felmelegítjük az olajat egy nagy serpenyőben, és a mogyoróhagymát, a fokhagymát körülbelül 5 perc alatt puhára pároljuk.

2. Hozzáadjuk a rizst, a mazsolát, a fenyőmagot és a citromlevet, majd további 1 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel. Lefedjük a serpenyőt, és az ételt 15 percig gyöngyözve főzzük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

3. A kihűlt keverékhez adjuk az újhagymát, a mentát és a petrezselymet.

4. A szőlőleveleket leöblítjük hideg vízben, munkalapra fektetjük valamennyit, a fényes oldallal lefelé. 2-3 teáskanálnyi keverékkel megtöltjük, szorosan feltekerve csomagokat készítünk, amelyek végeit visszagyűrjük.

5. A csomagokat – hajtással lefelé – pároló edénybe rakjuk. 10 perc múlva, tzatzikivel tálalhatjuk.

A szőlőleveleket rizzsel, magvakkal vagy hússal is tölthetjük. A fenti recept igen népszerű Görögországban, s többnyire tzatzikivel kínálják

Tzatziki

1 csokor menta
2 gerezd fokhagyma
1 db uborka
2.5 dl görög joghurt
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál ecet
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

1. Meghámozzuk az uborkát. Félbevágjuk, kikanalazzuk a magokat. Nagyon kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, szűrőben 10 percig csöpögtetjük. Kicsavarjuk a felesleges levet.

2. A joghurtot, a fokhagymát, az uborkát és a mentát összekeverjük egy tálban. Hozzáöntjük az olajat, az ecetet, azután sózzuk, borsozzuk.

3. Hűtőszekrényben 1 órán át hűtjük tálalás előtt.