Gyuvecs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: lábas, séfkés, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás/rétegezés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db zöldpaprika
40 dkg sertéscomb
25 dkg rizs
80 dkg paradicsom
6 fej vöröshagyma
4 dl tejföl
1 csapott kávéskanál só
2 evőkanál zsír

Elkészítés:

A rizst puhára pároljuk, de úgy, hogy minden szem külön maradjon.

Tűzálló porcelánedény aljára teszünk zsírt és egy sort a rizsből. Erre rakunk egy sor karikára vágott, megpárolt vöröshagymát, egy sor megmosott, meghámozott, darabokra tört paradicsomot, egy sor megtisztított, karikára vágott zöldpaprikát és egy sor kockára vágott paprikás disznócombot.

Minden sort kellően megsózunk és meglocsolunk tejföllel. Most azután újra kezdjük a rizzsel és rakjuk sorjába a paradicsomot, paprikát, húst. Legfelülre paradicsom kerüljön, amit jól megöntözünk tejföllel.

Sütőbe tesszük és 20-30 percig sütjük.

A paprikás sertéscomb azt jelenti, hogy főzzünk pörköltet és azzal rakjuk le a hozzávalókat, ne nyers hússal, ami a recept szerint jelzett sütési idő alatt nyers maradna.
Bárányból, padlizsánnal készítve az igazi.

Párolt rizs

40 dkg rizs
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
5 cl olaj vagy
5 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só
Felöntéshez::
9 dl víz

A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.

Sertéspörkölt

150 dkg kockára vágott sertéshús
2 db karikára vágott zöldpaprika
2 db durvára vágott paradicsom
1 evőkanál édes fűszerpaprika
2 fej apróra vágott vöröshagyma
1 dl olaj vagy
10 dkg sertészsír
ízlés szerint só
ízlés szerint cseresznyepaprika

A forró zsiradékban elkezdjük pirítani a zöldpaprikát. Amikor kezd színesedni hozzáadjuk a vöröshagymát és a paradicsomot. Hozzáadjuk a húst, és ha az kifehéredett a fűszerpaprikát . Vigyázva, hogy le ne égjen, állandóan keverve összepirítjuk, majd sózzuk. Amennyiben a hús nem engedett kellő mennyiségű levet felöntjük kevés vízzel vagy csontalaplével és hozzáadjuk a cseresznyepaprikát. Amikor a hús puhulni kezd kivesszük a cseresznyepaprikát, majd a húst zsírjára sütjük. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük annyi folyadékkal, hogy kellő mennyiségű szaftja legyen.

Lehetőleg szaftosabb húsból készítsük. Ilyen a lapocka, slussza (a sertéscomb belső, csontmelléki része), csülök, köröm.