Gyuvecs Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: lábas, séfkés, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás/rétegezés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
A rizst puhára pároljuk, de úgy, hogy minden szem külön maradjon.
Tűzálló porcelánedény aljára teszünk zsírt és egy sort a rizsből. Erre rakunk egy sor karikára vágott, megpárolt vöröshagymát, egy sor megmosott, meghámozott, darabokra tört paradicsomot, egy sor megtisztított, karikára vágott zöldpaprikát és egy sor kockára vágott paprikás disznócombot.
Minden sort kellően megsózunk és meglocsolunk tejföllel. Most azután újra kezdjük a rizzsel és rakjuk sorjába a paradicsomot, paprikát, húst. Legfelülre paradicsom kerüljön, amit jól megöntözünk tejföllel.
Sütőbe tesszük és 20-30 percig sütjük.
Párolt rizs
A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.
Sertéspörkölt
A forró zsiradékban elkezdjük pirítani a zöldpaprikát. Amikor kezd színesedni hozzáadjuk a vöröshagymát és a paradicsomot. Hozzáadjuk a húst, és ha az kifehéredett a fűszerpaprikát . Vigyázva, hogy le ne égjen, állandóan keverve összepirítjuk, majd sózzuk. Amennyiben a hús nem engedett kellő mennyiségű levet felöntjük kevés vízzel vagy csontalaplével és hozzáadjuk a cseresznyepaprikát. Amikor a hús puhulni kezd kivesszük a cseresznyepaprikát, majd a húst zsírjára sütjük. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük annyi folyadékkal, hogy kellő mennyiségű szaftja legyen.
Lehetőleg szaftosabb húsból készítsük. Ilyen a lapocka, slussza (a sertéscomb belső, csontmelléki része), csülök, köröm.